Rules & Scenes corrupted after upgrade to 3.0.0

Discussions about Z-Way software and Z-Wave technology in general
Post Reply
Toffi
Posts: 22
Joined: 12 Aug 2016 09:43

Rules & Scenes corrupted after upgrade to 3.0.0

Post by Toffi » 20 Aug 2019 13:11

Hello,

I upgraded my Z-Way (RPi B+ & Razberry, Raspbian Stretch) from 2.3.8 to 3.0.0. following the instructions.

The upgrade worked in general. When logging into the web-frontend I realized that all my devices where missing. Only software elements were still available.
I performed a Restore incl. Z-Wave Network from a cloud backup and all devices were back again. So far so good.

Then I wanted to change a rule (Automation -> Rules -> select a rule for modifiying). Surprisingly in Assigned conditions of IF section it showed me only "Device not available"(Advanced settings activated). There were also no devices for selection. Available are only "Time condition", "Nested condition" and "2 Device comparision".
In the THEN section it showes me "Device not available (ZWayVDev_zway_5-0-37)" (internal Z-WAY name, changed to AEOTEC Micro Switch G2).
Also no device available for selection.

But the ruels are still working anyway. (I didn´t change the rules or saved them, for sure)

Can someone help me?

Regards
Joachim
Attachments
Unbenannt.jpg
Unbenannt.jpg (85.52 KiB) Viewed 673 times

Toffi
Posts: 22
Joined: 12 Aug 2016 09:43

Re: Rules & Scenes corrupted after upgrade to 3.0.0

Post by Toffi » 22 Aug 2019 18:00

Hi to whom it may concern,

I decided to test a factory reset and a restore (backup from 2.3.8) then.

This worked for me - with one little restriction.
The rules are working and z-way shows the assigned devices and also more devices to choose from. Fine so far!

Restriction is:
When I open the RULES section I got a pop-up stating: "SmartHome UI" "There are Logical Rules or If -> Then's to transform."
With Options: "TRANSFORM" or "CANCEL".
When I choose TRANSFROM nothing happens (or seems to happen). I even see no rules.
When I choose CANCEL it shows me all my rules.

It is annoying to click always CANCEL.

Is there a solution for ths remaining issue?

Regards
Joachim

kpanchen
Posts: 25
Joined: 08 Sep 2017 05:27

Re: Rules & Scenes corrupted after upgrade to 3.0.0

Post by kpanchen » 28 Aug 2019 09:48

I think that's a bug in 3.0.0 along with some other UI bugs, raspberry reboot solved the problem for me and as I don't need to adjust scenes often not a big deal, beside that 3.0.0 works very good.

User avatar
PoltoS
Posts: 4978
Joined: 26 Jan 2011 19:36

Re: Rules & Scenes corrupted after upgrade to 3.0.0

Post by PoltoS » 30 Aug 2019 03:02

We have recently found a bug in rules: if alarm devices are present, the UI shows no available devices. May be you see same case. There is a workaround and we will fix it soon

michap
Posts: 331
Joined: 26 Mar 2013 10:35
Contact:

Re: Rules & Scenes corrupted after upgrade to 3.0.0

Post by michap » 08 Oct 2019 10:53

PoltoS wrote:
30 Aug 2019 03:02
We have recently found a bug in rules: if alarm devices are present, the UI shows no available devices. May be you see same case. There is a workaround and we will fix it soon
Are there any news?
I do not see any devices in "Automation" more - only in "Heating Control" they will be shown....

Thanks!
Michael

User avatar
PoltoS
Posts: 4978
Joined: 26 Jan 2011 19:36

Re: Rules & Scenes corrupted after upgrade to 3.0.0

Post by PoltoS » 14 Oct 2019 00:59

This is fixed now in the development tree.

Post Reply