Razberry v2 dead after firm upgrade

Discussions about RaZberry - Z-Wave board for Raspberry computer
Post Reply
Xusqui
Posts: 7
Joined: 11 Mar 2019 15:19

Razberry v2 dead after firm upgrade

Post by Xusqui » 05 Oct 2019 11:32

Hi, neighbors and friends...

As the expert control panel said I was using my Razberry v2 (blue) in version 3.27. I visited the firmware map and saw there was an update to 5.36 with this file: https://service.z-wave.me/expertui/uzb/ ... 000002.bin

So I uploaded the firmware via expert UI, after a minute or so, went back to the firmware update page again, and now my Razberry is dead, it cannot be detected by the z-way server anymore.

I tried to completely shutdown the system, disconnect form electricity, wait 5 minutes, connect again cycle for a couple of times, but didn't work.

I can't attach the z-way-server.log file, because "It's too big" error in the web (even .tgz), so I provide a link to it: Link to z-way-server.log

Password: z-way-server-log

I guess it's bricked out (Don't know why), so I just acquire a new one, but I'd like to know what happened, so it won't happen again!

Thanks in advance!

PS:
BTW, I am on z-way-server 3.0.1 and raspbian buster updated

KanG
Posts: 4
Joined: 24 Jan 2017 20:42

Re: Razberry v2 dead after firm upgrade

Post by KanG » 06 Oct 2019 17:19

Today I did the same. Tried to upgrade my Razberry via expert UI from Version 5.27 to 5.36 using file UPD_FIRMWARE_Razberry_STATIC_2ch_ZME_05_1b_04000002_ZME_05_24_04000002.bin according to map:
https://service.z-wave.me/expertui/uzb/ ... all&uuid=1

After upgrade device is not responding and both leds are constantly on.
z-way-server.log is as follows:

Code: Select all

[2019-10-06 15:24:23.563] [D] [zway] Opened device: /dev/ttyAMA0
[2019-10-06 15:24:23.564] [D] [zway] Worker thread successfully created
[2019-10-06 15:24:23.564] [D] [zway] Worker thread entry point
[2019-10-06 15:24:23.564] [I] [zway] Adding job: Get controller info and supported function classes
[2019-10-06 15:24:23.574] [D] [zway] SENDING: ( 01 03 00 07 FB )
[2019-10-06 15:24:23.775] [I] [zway] Job 0x07 (Get controller info and supported function classes): No ACK received before timeout
[2019-10-06 15:24:23.775] [D] [zway] SENDING: ( 01 03 00 07 FB )
[2019-10-06 15:24:23.977] [I] [zway] Job 0x07 (Get controller info and supported function classes): No ACK received before timeout
[2019-10-06 15:24:23.977] [D] [zway] SENDING: ( 01 03 00 07 FB )
[2019-10-06 15:24:24.179] [I] [zway] Job 0x07 (Get controller info and supported function classes): No ACK received before timeout
[2019-10-06 15:24:24.179] [W] [zway] Job 0x07 (Get controller info and supported function classes) dropped: too many resends
[2019-10-06 15:24:24.179] [D] [zway] Job 0x07 (Get controller info and supported function classes): fail
[2019-10-06 15:24:24.179] [C] [zway] Get Serial API Capabilities returned zero.
[2019-10-06 15:24:24.179] [I] [zway] Removing job: Get controller info and supported function classes
[2019-10-06 15:24:24.189] [D] [zway] Worker thread exit point
[2019-10-06 15:24:24.189] [D] [zway] Worker thread successfully finished
[2019-10-06 15:24:24.200] [I] [zway] SaveData will not save data since it wasn't loaded. This is to prevent data loss.
[2019-10-06 15:24:24.219] [I] [core] Error: Bad data - communication failed
[2019-10-06 15:24:24.222] [I] [core] Tried 5 times without success. Stopping tries.
[2019-10-06 15:24:24.226] [I] [core] Notification: critical (z-wave): Cannot start Z-Wave binding: Error: Bad data - communication failed
ZMESerialupdater is not able to communicate with a board, but it was the same before upgrade.

zme_updater.log:

Code: Select all

Programmer starting on Linux. 
 ARGS:['./ZMESerialUpdater', 'serialapi_uzbupdate', '-d', '/dev/ttyAMA0'] VERSION:LWE0.9 MD5:--NA--
SILENT=True
>>  {HEX, len = 5}  01 03 00 07 FB
>>  {HEX, len = 5}  01 03 00 07 FB
>>  {HEX, len = 5}  01 03 00 07 FB
>>  {HEX, len = 5}  01 03 00 07 FB
>>  {HEX, len = 5}  01 03 00 07 FB
>>  {HEX, len = 5}  01 03 00 07 FB
>>  {HEX, len = 5}  01 03 00 07 FB
Is there any way to force bootloader and FW upgrade to make it up an running again ?
Board pictures attached.
Attachments
IMG_5175.jpg
IMG_5175.jpg (273.1 KiB) Viewed 142 times
IMG_3816.jpg
IMG_3816.jpg (284.68 KiB) Viewed 142 times

KanG
Posts: 4
Joined: 24 Jan 2017 20:42

Re: Razberry v2 dead after firm upgrade

Post by KanG » 08 Oct 2019 00:39

Can anyone tell me what is the pinout for TTL Uart interface ?
I would like to use external interface in order to program the chip.

User avatar
PoltoS
Posts: 4978
Joined: 26 Jan 2011 19:36

Re: Razberry v2 dead after firm upgrade

Post by PoltoS » 14 Oct 2019 01:53

The pinout obviously fits Raspberry Pi pinout.

If both LEDs are faint, it is dead. Are they?

Post Reply