[Solved] My first system

Discussions about Z-Way software and Z-Wave technology in general
cpighin
Posts: 64
Joined: 04 Mar 2015 18:21
Location: Ciampino (RM)

[Solved] My first system

Post by cpighin » 04 Apr 2015 12:25

Hello,

since I read various manuals, but I have not found what I was looking for, I ask the experts of this forum a step by step guide for my first programming following hardware which recently I purchased:

- 1 Raspberry Pi Model B
- 1 Module 1 RaZberry
- 1 double-switch Fibaro FIB_FGS-221
- 1 Fibaro Motion Sensor

I'm using software z-wave.me, to which I access from the PC without problems. I can switch on or off the lamp trough z-wave.me and PC.

The system I'm going to realize would initially operate a lamp (using a Fibaro switch connected to a power outlet) with the information from the Motion Sensor, both installed in the room where the lamp is.

The rules that I would use are:
- the lamp should light on If the lighting in the room is below a certain value and the motion sensor perceives a movement in the room;
- the lamp should turn off if the motion sensor does not perceive movement in a fixed period of time (10 minutes?).

Can you help me?

Thanks :)
Last edited by cpighin on 29 Apr 2015 20:59, edited 1 time in total.

SolarFlor
Posts: 261
Joined: 22 Mar 2014 15:23

Re: My first system

Post by SolarFlor » 12 Apr 2015 00:31

Ciao,
I have a similar automation.

The light is turned on if someone is detected by the motion sensor and if the lux is lower than 20 Lux
turn on.jpg
turn on.jpg (23.9 KiB) Viewed 6698 times
The light is turned off if the lux is higher than 100 or nobody is detected
Turn Off.jpg
Turn Off.jpg (23.2 KiB) Viewed 6698 times
I believe you can use this as starting point and adjust it to your needs
Saluti
Floriano

cpighin
Posts: 64
Joined: 04 Mar 2015 18:21
Location: Ciampino (RM)

Re: My first system

Post by cpighin » 12 Apr 2015 17:38

Floriano Thanks for your useful answer :)

A question: what User Interface have you used to produce your posted images and what is the path to the web shown pages?

Claudio :)

SolarFlor
Posts: 261
Joined: 22 Mar 2014 15:23

Re: My first system

Post by SolarFlor » 12 Apr 2015 23:00

Home Automation version 2.0.0

The images have been produced using screen shots on PowerPoint and saving the files as image.

The link is http://IP:8083/z-way-ha/ but you need to update your Z-Way to version 2.0.0 first.

cpighin
Posts: 64
Joined: 04 Mar 2015 18:21
Location: Ciampino (RM)

Re: My first system

Post by cpighin » 14 Apr 2015 08:48

Ciao SolarFlor :)

your instructions are not enough for me: I can not figure out how to reach those pages.

Consider that I can see this page,
Image
and that from there I can access the 6 sections you see.

What should I do? Where to find a step to step guide?

Claudio :)

pz1
Posts: 2053
Joined: 08 Apr 2012 13:44

Re: My first system

Post by pz1 » 14 Apr 2015 10:03

cpighin wrote: I can not figure out how to reach those pages.
  1. http://IP address of your RaspberryPi:8083/z-way-ha/
  2. Preferences
  3. Modules
  4. Automation
  5. Find the term LogicalRules
  6. Push select button below it

cpighin
Posts: 64
Joined: 04 Mar 2015 18:21
Location: Ciampino (RM)

Re: My first system

Post by cpighin » 14 Apr 2015 12:29

Thanks pz1 :)

I choose Modules in Preferences menu
Image
than Automation
Image
than I pushed the Green botton of the LogicalRules column
Image
than I inserted Title and Descripion of a module and pushed button Next and the following page appeared (without the left part that i see on SolrFlor images!)
Image
than I selected Boolean Operator "And", Conditions "Multilevel", Fibar Gruop Sensor Luminescence > 20, Fibar Gruop Switch ON, than I was unable to proceed: I did not found a Save button.

What am I doing wrong? Why my images are different from those of SolarFlor?

Claudio :)

pz1
Posts: 2053
Joined: 08 Apr 2012 13:44

Re: My first system

Post by pz1 » 14 Apr 2015 16:16

Ah, that's probably due to a nasty bug in the interface which makes the screen distort. You need to make the screen font smaller by holding the CTRL key and pushing the - sign on your keypad once or twice. Hope this helps

cpighin
Posts: 64
Joined: 04 Mar 2015 18:21
Location: Ciampino (RM)

Re: My first system

Post by cpighin » 14 Apr 2015 22:10

Thanks pz1 :)

Now I get visible the Finish botton reducing font size
Image
and I could save the module.

So I am a step ahead, but ... :(

Although I have learned the technique of building a module LogicalRules, the set does not work yet: the light comes on for a moment if the sensor detects a movement, but immediately goes off ...

Of course I have done something wrong. What?

Moreover I known that the tabs of the two modules Light Light ON and OFF are not the same to those of SolarFlor. Why?

Here are the graphics of the two modules

Image

Image

Claudio :)

SolarFlor
Posts: 261
Joined: 22 Mar 2014 15:23

Re: My first system

Post by SolarFlor » 14 Apr 2015 22:36

Not sure but maybe you should see how the motion sensor is configured.

Attached my setting
Attachments
motion config.jpg
motion config.jpg (26.14 KiB) Viewed 6611 times

Post Reply