job queue runs full after upgrade to v4.1.0

Official announcements from Z-Wave.Me team. Check this forum to get information about new releases and bug fixes.
kayjay
Posts: 12
Joined: 06 Mar 2016 19:45

Re: job queue runs full after upgrade to v4.1.0

Post by kayjay »

v4.1.1 locked on me again after about 6 hours so rolled I back to the earlier beta which was faultless for me over several days
kayjay
Posts: 12
Joined: 06 Mar 2016 19:45

Re: job queue runs full after upgrade to v4.1.0

Post by kayjay »

I spoke too soon.
Job list
Job list
QImage.jpg (64.87 KiB) Viewed 18828 times
When operating any switch Node I get 3 x Not delivered + Removing jot due to too many retransmissions. Then "check if node has failed" + Node is operating. Restarting the service does not fix but power cycle does
User avatar
PoltoS
Posts: 7601
Joined: 26 Jan 2011 19:36

Re: job queue runs full after upgrade to v4.1.0

Post by PoltoS »

This is a Z-Wave chip firmware issue (SiLabs SDK), not on Z-Way side. You need to upgrade your firmware to the latest.

Your problem (fimrware problem) is not related to the topic discussed here. And it should go away after upgrading.
kayjay
Posts: 12
Joined: 06 Mar 2016 19:45

Re: job queue runs full after upgrade to v4.1.0

Post by kayjay »

My firmware is 7.36. The UI says "Your stick uses the latest firmware". You say "You need to upgrade your firmware to the latest" but it seems it already is ????
kayjay
Posts: 12
Joined: 06 Mar 2016 19:45

Re: job queue runs full after upgrade to v4.1.0

Post by kayjay »

Just to be clear - I managed to update to 7.38 but doesn't fix the Z-Wave chip firmware issue (SiLabs SDK)
User avatar
PoltoS
Posts: 7601
Joined: 26 Jan 2011 19:36

Re: job queue runs full after upgrade to v4.1.0

Post by PoltoS »

We probably need to get more info on your network, grab and Zniffer traces. If you have a second RaZberry or Z-Uno, they can become a Zniffer to collect network info.
User avatar
PoltoS
Posts: 7601
Joined: 26 Jan 2011 19:36

Re: job queue runs full after upgrade to v4.1.0

Post by PoltoS »

BTW, v4.1.1 is our and it fixed the job queue issue (the original issue mentioned in this post). Our apologies for the inconvenience and thanks for helping us debug it!
feuersee
Posts: 34
Joined: 07 Jan 2016 01:53

Re: job queue runs full after upgrade to v4.1.0

Post by feuersee »

Thank you for v 4.1.1 - but the problem with the growing load is not solved for me.

For me a cpu usage of about 3% was normal untill 3.4.2 and now i am after 4 days ready again at 16%. My system will then again not react in the next hours. I have already reconfigured the network and performed an init 0 after upgrading to 4.1.1

Screenshot 2023-07-31 122146.png
Screenshot 2023-07-31 122146.png (22.67 KiB) Viewed 18718 times
Raspbery 3B, z-way 4.1.1

The Problem was reported here too: https://forum.z-wave.me/viewtopic.php?p=98639#p98639

Greetings Stephan
seattleneil
Posts: 182
Joined: 02 Mar 2020 22:41

Re: job queue runs full after upgrade to v4.1.0

Post by seattleneil »

Since no one else on this forum has reported the z-way-server process consuming anything close to 65% %CPU, it may be something unique with your configuration, such as a misbehaving virtual device or app. Does the z-way-server.log file (nominally, /var/log/z-way-server.log) show a high level of activity?

More info is needed to better understand the issue. Please run the following commands: ps -L -p `pidof z-way-server`; ps -F -p `pidof z-way-server`

These commands do nothing to solve the CPU issue, but they will show the CPU usage for each of the z-way-server threads and the total CPU usage. This information will reveal which thread is consuming the CPU and should help isolate the cause.

This is what appears on my system:

Code: Select all

pi@raspberrypi4:~ $ ps -L -p `pidof z-way-server`; ps -F -p `pidof z-way-server`
  PID   LWP TTY          TIME CMD
32039 32039 ?        00:00:03 z-way-server
32039 32059 ?        00:00:01 OptimizingCompi
32039 32060 ?        00:00:00 v8:SweeperThrea
32039 32061 ?        00:00:00 v8:SweeperThrea
32039 32062 ?        00:00:00 v8:SweeperThrea
32039 32063 ?        00:00:00 v8:SweeperThrea
32039 32064 ?        00:18:15 zway/core
32039 32066 ?        00:08:11 zway/webserver
32039 32067 ?        00:02:28 zway/timers
32039 32068 ?        00:23:05 zway/dev/ttyAMA
UID        PID  PPID  C    SZ   RSS PSR STIME TTY          TIME CMD
root     32039     1  2 59599 94040   1 Jul30 ?        00:52:10 z-way-server
piet66
Posts: 268
Joined: 04 Feb 2017 17:00

Re: job queue runs full after upgrade to v4.1.0

Post by piet66 »

When I was running 4.1.0, after 3 days, I was on 25% CPU. Now I'm back on 3.2.3, which has not those issues.
Raspberry Pi 3 Model B Rev 1.2
Raspbian GNU/Linux 10 (buster, 32bit)
RaZberry by Z-Wave.Me ZW0700 7.20.00 07.38/1766938484 1025/257
Z-Way version v4.1.2 from 2023-10-18 03:34:26 +0300
Post Reply