Fibaro Motion Sensor don't change status

Discussions about Z-Way software and Z-Wave technology in general
Sammy
Posts: 12
Joined: 13 Jul 2016 09:56

Fibaro Motion Sensor don't change status

Post by Sammy » 21 Jul 2016 14:57

I'm working on a small automation with the Fibaro Motion Sensor FW3.2 and Fibaro Wall Plug.

My problem at the moment ist, that the Motion Sensor doesn't report the General Purpose Alarm Status properly. It changes to ON and stays for 1-2 hours. Then it changes back to Off.

Can somebody please tell me what exactly must be configured to get this Sensor reporting live, so I can use the status to control the wall plug immideately?

Thanks in advance

pz1
Posts: 2053
Joined: 08 Apr 2012 13:44

Re: Fibaro Motion Sensor don't change status

Post by pz1 » 21 Jul 2016 16:13

Did you read the manual that comes with the device?

I do not have this device, but I think you'll find the parameters to congigure the responses

Sammy
Posts: 12
Joined: 13 Jul 2016 09:56

Re: Fibaro Motion Sensor don't change status

Post by Sammy » 21 Jul 2016 16:53

I already read this documentation: http://www.fibaro.com/manuals/en/Motion ... 5.3.14.pdf
I can't find anything that could help me.

I don't know if I wrote the description fully understandable.
The problem is, that once this goes to on. It stays on for hours and doesn't report off when no more motion is detected for couple of hours.(see attachment)
Attachments
Untitled.png
Untitled.png (57.71 KiB) Viewed 4155 times

pz1
Posts: 2053
Joined: 08 Apr 2012 13:44

Re: Fibaro Motion Sensor don't change status

Post by pz1 » 21 Jul 2016 17:04

What is your value of parameter 6 MOTION ALARM CANCELLATION DELAY (See configuration screen?
I guess parameter 3 and 4 determine how long the device waits after a movement detection.
As I said I don't have this device so I must leave further answering to others.
IIRC there have been several post about this device. So it may help to search the forum
Since 29-12-2016 I am no longer a moderator for this forum

Sammy
Posts: 12
Joined: 13 Jul 2016 09:56

Re: Fibaro Motion Sensor don't change status

Post by Sammy » 21 Jul 2016 18:05

all parameter are set to default

añep
Posts: 47
Joined: 10 May 2016 13:53

Re: Fibaro Motion Sensor don't change status

Post by añep » 22 Jul 2016 11:14


Sammy
Posts: 12
Joined: 13 Jul 2016 09:56

Re: Fibaro Motion Sensor don't change status

Post by Sammy » 22 Jul 2016 14:05

Ok, I found that the element left to the red marked one changes the motion status live.
The element called Fibar Group (10.0...).

My problem is, that this element is not listed as an sensor when I want to create logic rules.
Does anybody know if it is possible to redefine this element to the type sensor? This would exactly do this what I want.

At the moment this element switch to ON when motion is detected and switch back to OFF when no motion in the last 30 sec. was detected.

Please give me an advise how to modify this element type to "Sensor"

Thanks a lot

pz1
Posts: 2053
Joined: 08 Apr 2012 13:44

Re: Fibaro Motion Sensor don't change status

Post by pz1 » 22 Jul 2016 14:38

Sammy wrote:At the moment this element switch to ON when motion is detected and switch back to OFF when no motion in the last 30 sec. was detected.
In my elements screen, I do have a similar virtualDevice (35.0.0) image (door/window sensor) as you have. In the dropdown menu of logicalRule I can select sensor 35.0.48.1
Capture.PNG
Capture.PNG (4.22 KiB) Viewed 4133 times
In your case I would expect somthing with 10.0.48.1 added to the sensor name. If not I think something went wrong there with the device interview.

Sammy
Posts: 12
Joined: 13 Jul 2016 09:56

Re: Fibaro Motion Sensor don't change status

Post by Sammy » 22 Jul 2016 15:04

Unfortunately not...
Ok, but I think I have a workaround. I just need a short input from you.

I created a HTTP Device which do a get to: http://localhost:8083/ZWaveAPI/Run.devi ... a[7].event

This responses: {"invalidateTime" :1469112967,"updateTime" :14691885265, "type":"int", "value":8} -> Mean Motion detected.
This responses: {"invalidateTime" :1469112967,"updateTime" :14691885265, "type":"int", "value":0} -> Mean NO Motion detected.

My problem is how do I parse it right in the line "Inline Javascript to parse incoming data to 'on'/'off' strings".
I've no deep knowledge in Javascirpt.

Can somebody help me with the right Javascript line for the HTTP Device module to parse 0 to OFF and 8 to ON?

Thanks

Sammy
Posts: 12
Joined: 13 Jul 2016 09:56

Re: Fibaro Motion Sensor don't change status

Post by Sammy » 22 Jul 2016 16:07

Ok friends, finally got this system working now.
For somebody fighting with Fibaro Motion sensor here is the solution that worked for me.

1. Include your Motion Sensor normally in your z-way system.
2. Create a virtual http device with sensor binary and http get request to: http://localhost:8083/ZWaveAPI/Run.devi ... vent.value

This will respond with 0 for no motion and 8 for motion. (I had to deactivate the tamper sensor in the expert ui because as soon as tamper was detected, the device stopped to report 8 for motion).

Javascript to parse value to on/off: $$ == '8' ? 'on' : 'off'

That's it. Now you have a virtual http device reporting on and off status and you can use it in different rules to control switches etc. by detected motion.

Post Reply