Z-Way Startup issues - UZB Stick

Discussions about Z-Way software and Z-Wave technology in general
Post Reply
PerH
Posts: 8
Joined: 03 Nov 2020 17:38

Z-Way Startup issues - UZB Stick

Post by PerH »

Hi! New (potential) user of z-way logging on, that is, right now i feel like throwing the box out the window.

System:
Chromebox 1 (Haswell) running Debian Buster
UZB Stick with freshly bought license

First problem: in the non-expert panels, i can't get the vendor list updated. Looking in the log, it says:

Code: Select all

[2020-11-03 14:51:56.454] [I] [core] Notification: error (core): Error has occured during updating the Z-Wave devices list
now - what can i do with that information?

The stick is reported as "Dead" in the expert panel info, bit it sends noise reports, and i even added two devices to it. None of them got more than 23% on the interview, but i can still send a "on/off" command which it responds to..

This is what the log says when I turn on the device:

Code: Select all

[2020-11-03 14:47:06.133] [I] [z-way] Job 0x13 (SwitchBinary Get): Delivered
[2020-11-03 14:47:06.133] [D] [z-way] SendData Response with callback 0x13 received: received by recipient
[2020-11-03 14:47:06.133] [D] [z-way] SETDATA devices.6.data.lastSendInternal = **********
[2020-11-03 14:47:06.133] [D] [z-way] SETDATA devices.6.data.lastSend = 389830 (0x0005f2c6)
[2020-11-03 14:47:06.133] [D] [z-way] Job 0x13 (SwitchBinary Get): success
[2020-11-03 14:47:06.133] [I] [z-way] Waiting for job reply: SwitchBinary Get
[2020-11-03 14:47:06.153] [D] [z-way] RECEIVED: ( 01 0C 00 A8 00 01 06 03 25 03 00 00 C9 B0 )
[2020-11-03 14:47:06.153] [D] [z-way] SENT ACK
[2020-11-03 14:47:06.153] [W] [z-way] No job of class 0xa8 is waiting for callback 0x00
[2020-11-03 14:47:06.153] [I] [z-way] Unhandled callback for function 0x00
[2020-11-03 14:47:06.153] [I] [z-way] Removing job: Unknown function class
The switch turns on, but the expert panel GUI doesn't agree.

None of these issues are even remotely handled in manuals i've found, so what can I do?
Appreciate any help!

PerH
Posts: 8
Joined: 03 Nov 2020 17:38

Re: Z-Way Startup issues - UZB Stick

Post by PerH »

One other thing, i tried "reset API", and saw 100s of these in the log (not the same device on all, but same error description):

Code: Select all

[2020-11-03 15:07:55.585] [E] [core] Callback execution error: Error: DH was deleted and is not usable anymore
    at Error (native)
    at Object.<anonymous> (automation/modules/SwitchControlGenerator/index.js:141:35)
How can I be sure that the license is in place and all is well with it?

PerH
Posts: 8
Joined: 03 Nov 2020 17:38

Re: Z-Way Startup issues - UZB Stick

Post by PerH »

Update: Tried to install on my windows computer, and it installed perfectly. inserted the UZB, and it popped up like its supposed to.

Excluded and added the devices again, a NEO Coolcam plug, a HeatIt 8Switch and now also a Remotec ZXT120.
None of the inclusions go above 30%, and i recognized the same "unhandled callback" errors in the log.

I also tried to reapply the lisence, and got this in the log:

Code: Select all

[2020-11-03 22:21:07.530] [C] [i/o] Device I/O error: Enheten gjenkjenner ikke kommandoen.


[2020-11-03 22:21:07.530] [E] [zway] Device processing interrupted
[2020-11-03 22:21:07.530] [D] [zway] Worker thread exit point
[2020-11-03 22:21:07.545] [I] [core] Terminating Z-Wave binding
[2020-11-03 22:21:07.552] [D] [zway] Worker thread successfully finished
[2020-11-03 22:21:07.552] [I] [zway] Saving configuration data to config/zddx/e0471fac-DevicesData.xml
[2020-11-03 22:21:07.609] [I] [core] Trying to restart Z-Wave binding (zway) in 10 seconds
[2020-11-03 22:21:07.640] [E] [core] Callback execution error: Error: DH was deleted and is not usable anymore
    at Error (native)
    at Object.<anonymous> (automation/modules/SwitchControlGenerator/index.js:141:35)
[2020-11-03 22:21:07.640] [E] [core] Callback execution error: Error: DH was deleted and is not usable anymore
    at Error (native)
    at Object.<anonymous> (automation/modules/SwitchControlGenerator/index.js:158:35)
    ...
"Enheten gjenkjenner ikke kommandoen" is norwegian for "unit doesnt recognize command"

How can i verify that the license is OK?

User avatar
PoltoS
Posts: 5946
Joined: 26 Jan 2011 19:36

Re: Z-Way Startup issues - UZB Stick

Post by PoltoS »

Your dongle has a bridge firmware instead of static controller. It was made for third party controller. To use it with Z-Way please update the firmware: Expert UI -> Network -> Controller Info -> UZB and upgrade to any formware. It should become static controller then.

PerH
Posts: 8
Joined: 03 Nov 2020 17:38

Re: Z-Way Startup issues - UZB Stick

Post by PerH »

That was it. Thanks!

Post Reply