Did I do something wrong when updating firmware?

Discussions about Z-Way software and Z-Wave technology in general
Post Reply
olalid
Posts: 6
Joined: 30 Jul 2017 10:32

Did I do something wrong when updating firmware?

Post by olalid »

I wanted to update the firmware on my UZB stick and I tried to follow the instructions for the updater tool here: https://z-wave.me/zmeserialupdater-manual/

It says I should be able to find bootloader and firmware by checking the version number and use the map to find them.
I figured the version number needs to be translated from hex to decimal (it is not really stated anywhere though). So when the tool says that I have 05 1B it means 5.27 I thought. And eventually I understood that when the map states 5.27/48059 the last part means the firmware CRC, in my case 0xBBBB = 48059. Again not really explained anywhere. So I click that node and and a json style file appress where I can see that if I want to upgrade to 5.36 I should download UPD_FIRMWARE_UZB_STATIC_2ch_ZME_05_1b_04000001_ZME_05_24_04000001.bin
A bootloader file is nowhere to be seen so I assume that means I do not need to upgrade the bootloader.

Ok, so I first erased to settings of the device with -c option, and then I ran the -f command with the downloaded file.
And at first it seemed to work, but after it states "Waiting for FW reflashing" nothing more happened.
I waited for approximately 20 minutes before giving up and killing the ZMESerialUpdater software.
I ran it again to try and talk to the UZB to check the version, but it just hanged with no output.
I tried unplugging the UZB device and inserting it again and the computer hanged(!) and I had to press the power button to restart it.
The computer has a raid system so it is now resyncing after forced reboot, which I assume will eventually be finished so that it can start again.

Did I do something wrong?
I have tried to read the instructions over and over again after and I can not see what I did wrong.

Is there a way to recover from this?

See output below.

Code: Select all

olal@olal:~/zwaveme_fw_update/ZMESerialUpdater/x64$ ./ZMESerialUpdater serialapi_uzbupdate -c -d /dev/ttyACM2


					Z-WAVE Serial API Tool
					     Version:LWE0.9
					     by Z-WAVE>ME


-->
Device ready in:3.02946710587 seconds
          CLEAN NVM
Openning port                            ..............................                            OK
Cleaning NVM                             ..............................                            OK
Checking memory content                  ..............................                            OK
Reseting UZB                             ..............................                            OK
Waiting for memory test                  ..............................                            OK
-->
-->
-->
-->
Device ready in:5.06240487099 seconds
          FULL INFO
Openning port                            ..............................                            OK


          SERIAL INFO 
		 VERSION:  05 1B  VENDOR:  01 15

          ZME_CAPABILITIES 
		     UID:  29 B7 7D 47 D5 DA F5 12 1F 2B 05 3B 55 BA C9 15 
		  VENDOR:  00 00   NODES: FF 
		   FLAGS:  05 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

          FIRMWARE CRC
		    BOOT:  BB BB      FW:  35 7A
          MISC 
		    FREQ:  EU 
           
          				 NVR Content
          -------------------------------------------------------------------------------------------- 
          Prog/erase lock :  FF FF FF FF FF FF FF FF, Read back lock: FF
          Rev 01, Cal FE, TXCal  19 15, SAW  FF FF FF FF, Pin FF, CRC  85 0F
          NMV: CS 15, TYPE 02, SIZE  01 00, PSIZE  01 00 (EEPROM M25PE20)
          USB: VID  FF FF, PID  FF FF, UUID  FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
          -------------------------------------------------------------------------------------------- 
          FACTORY ID: WEEK 255, YEAR 255, CHIP  FF FF, SER  FF FF, WS 255, HWREV: FF FF, CRC8 FF
           
          elapsed 34.3853020668 seconds

           
olal@olal:~/zwaveme_fw_update/ZMESerialUpdater/x64$ wget https://service.z-wave.me/expertui/uzb/UPD_FIRMWARE_UZB_STATIC_2ch_ZME_05_1b_04000001_ZME_05_24_04000001.bin
--2020-11-13 00:18:26--  https://service.z-wave.me/expertui/uzb/UPD_FIRMWARE_UZB_STATIC_2ch_ZME_05_1b_04000001_ZME_05_24_04000001.bin
Resolving service.z-wave.me (service.z-wave.me)... 185.25.224.239
Connecting to service.z-wave.me (service.z-wave.me)|185.25.224.239|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 117574 (115K) [application/octet-stream]
Saving to: ‘UPD_FIRMWARE_UZB_STATIC_2ch_ZME_05_1b_04000001_ZME_05_24_04000001.bin’

UPD_FIRMWARE_UZB_STATIC_2ch_ZME_05_1b_04 100%[================================================================================>] 114.82K  --.-KB/s    in 0.1s    

2020-11-13 00:18:26 (903 KB/s) - ‘UPD_FIRMWARE_UZB_STATIC_2ch_ZME_05_1b_04000001_ZME_05_24_04000001.bin’ saved [117574/117574]

olal@olal:~/zwaveme_fw_update/ZMESerialUpdater/x64$ ls -al
total 5056
drwxrwxr-x 2 olal olal    4096 Nov 13 00:18 .
drwxrwxr-x 4 olal olal    4096 Aug 28  2019 ..
-rw-rw-r-- 1 olal olal  117574 Dec 30  2018 UPD_FIRMWARE_UZB_STATIC_2ch_ZME_05_1b_04000001_ZME_05_24_04000001.bin
-rwxrwxr-x 1 olal olal 4832472 Aug  5  2019 ZMESerialUpdater
-rw-rw-r-- 1 olal olal  213323 Nov 13 00:11 zme_updater.log
olal@olal:~/zwaveme_fw_update/ZMESerialUpdater/x64$ ./ZMESerialUpdater serialapi_uzbupdate -f UPD_FIRMWARE_UZB_STATIC_2ch_ZME_05_1b_04000001_ZME_05_24_04000001.bin -d /dev/ttyACM2


					Z-WAVE Serial API Tool
					     Version:LWE0.9
					     by Z-WAVE>ME


-->
Device ready in:3.02993321419 seconds
          FIRMWARE
Openning port                            ..............................                            OK
Writing NVM data                         ..............................                            OK
Setting update flag                      ..............................                            OK
Reseting chip                            ..............................                            OK
Waiting for FW reflashing                ..............................                            OK
-->

olalid
Posts: 6
Joined: 30 Jul 2017 10:32

Re: Did I do something wrong when updating firmware?

Post by olalid »

Additional info: if I plug in the UZB device in to a Windows computer it pops up a window stating "The last USB device you connected to this computer malfunctioned, and Windows does not recognize it".

Post Reply