Aeon Labs MSES G2 support?

Discussions about RaZberry - Z-Wave board for Raspberry computer
Post Reply
Izi
Posts: 2
Joined: 17 Oct 2013 10:45

Aeon Labs MSES G2 support?

Post by Izi »

Hello,

I just bought several Micro Switch 2.gen with energy reading from Aeon Labs. When I try to include them, the Razberry seems to recognize them as an older version regarding to the picture of a module displyed in UI. Further more I cannot get energy reading - there are no sensors added, only switches (they work OK).

I am guessing that it recognizes my 2.gen modules as 1.gen modules with no energy reading capabilities. This leaves me to question whether 2.gen of Aeon Labs Micro Switch is even supported by Razberry? Is there a list of supported devices/modules? Any advice on this?

Thank you and kind regards,
Izi

pz1
Posts: 2053
Joined: 08 Apr 2012 13:44

IIRC RaZberry does not

Post by pz1 »

IIRC RaZberry does not support individual devices, but rather the standard Z-Wave functions and command classes. Every certified Z-Wave device must support the command that lists the commands which the device implements. There is somewhere an overview of implemented commands.
http://www.pepper1.net/zwavedb/ lists Zwave devices, and indicates which commands are supported.

So coming back to your problem: Did you connect the energy sensors to the device before including it in Z-Wave? (For the Fibaro Universal Sensor I had to connect the temperature sensors, otherwise they were not recognised by the Z-Wave controller.)
Since 29-12-2016 I am no longer a moderator for this forum

Izi
Posts: 2
Joined: 17 Oct 2013 10:45

Hi pz1.

Post by Izi »

Hi pz1.

Thanks for your prompt response and apologies for my late one.

As I was adding devices via RaZberry UI it asked me to choose from a list of devices and there was actually no Aeon Labs Micro Switch 2.gen only the first one and probably the one with no energy reading capabilities.
I know these modules that I have (2.gen) support energy reading, I also checked the link you posted.

I made some screenshots of what my UI looks like.
Under "Device Control" -> "Switches", you can see that two devices are recognized as switches (Aeon Labs Micro Switch and Aeon Labs Smart Switch which also has energy reading and it works perfectly)
https://www.dropbox.com/s/dr6cik456qwde ... itches.png

Under "Device Control" -> "Sensors", you can see that only one device is listed. This is Aeon Labs Smart Switch that is plugged directly into a wall socket.
https://www.dropbox.com/s/j89dvyfmrbyhr ... ensors.png

Device 3 corresponds to Smart Switch (plugged into socket)
Device 4 corresponds to Micro Smart Switch (in-wall)

So I am guessing that there is no correct hardware "driver" for Aeon Labs Micro Switch 2.gen... I also tried re-including several times, but the result is always the same.

I am not sure I understand your last paragraph: how could I connect energy sensor before including it in Z-Wave? The Micro Switch is only one unit: http://store.homeseer.com/store/Assets/ ... ES-500.jpg

Thanks again.

pz1
Posts: 2053
Joined: 08 Apr 2012 13:44

1) Forget my last paragraph,

Post by pz1 »

1) Forget my last paragraph, I hadn't read the device specs. What I said is not relevant for this one.

2) Unfortunately AEOTEC writes a lot of woolly text about this device, but I can't find the details about implemented command Classes etc. It looks as if the RaZberry software does not recognize the "Meter" function of this device.

If you are courageous, you might try the recently released 1.4.1 Release Candidate. But I must admit it is a shot in the dark.
Sorry I can be more helpful
Since 29-12-2016 I am no longer a moderator for this forum

oeildefeu
Posts: 1
Joined: 03 Mar 2014 00:09

Re: Aeon Labs MSES G2 support?

Post by oeildefeu »

I Got this from Aeotec
If it can help !
Can someone help ?
Attachments
Engineer Spec - Aeon Labs Micro Smart S (2nd Ed).zip
(305.21 KiB) Downloaded 243 times
Z-Way 1.5.0 + Domoticz
Razberry + Raspberry B

pz1
Posts: 2053
Joined: 08 Apr 2012 13:44

Re: Aeon Labs MSES G2 support?

Post by pz1 »

The specification does indeed mention support of the COMMAND_CLASS_METER V3. If I look on the PepperOne site there still is no profile for the generation 2 device. I have read that some courageous people have adapted themselves configurations XML files. That could be done on the basis of the existing MSES configuration: 42-0086-0003-000c-03-02-4e-01-29.xml

Unfortunately I have no clue how to do that. Hope more skilled people here can help.
Since 29-12-2016 I am no longer a moderator for this forum

Post Reply