RESOLVED Z-uno doesn't appear in serial ports

Discussion about Z-Uno product. Visit http://z-uno.z-wave.me for more details.
warex
Posts: 5
Joined: 06 Sep 2016 09:01

RESOLVED Z-uno doesn't appear in serial ports

Post by warex »

Hi. I'm using arduino 1.6.5 on MacOS

Eventually all my boards doesn't appear on Port section so I cannot upload new sketch. I used different cables and few z-uno boards. But no result.
Once I pushed buttons randomly and after that board appeared in Port menu. I uploaded new sketches few times, plunged and unplugged board and got no issues.
Next day issue reproduce again and now I cannot make it work. Please advise.

Thank you
Last edited by warex on 06 Oct 2016 09:30, edited 1 time in total.
warex
Posts: 5
Joined: 06 Sep 2016 09:01

Re: Z-uno doesn't appear in serial ports

Post by warex »

Pressing RST button for few seconds helps.
User avatar
PoltoS
Posts: 6184
Joined: 26 Jan 2011 19:36

Re: RESOLVED Z-uno doesn't appear in serial ports

Post by PoltoS »

May be look in dmesg to see how was it detected by the Mach kernel
User avatar
PoltoS
Posts: 6184
Joined: 26 Jan 2011 19:36

Re: RESOLVED Z-uno doesn't appear in serial ports

Post by PoltoS »

Our developers says it might happen with some sketches. Boot in rescue mode, it should always work.

Check http://z-uno.z-wave.me/getting-started/troubleshooting (Z-Uno hangs topic).
warex
Posts: 5
Joined: 06 Sep 2016 09:01

Re: RESOLVED Z-uno doesn't appear in serial ports

Post by warex »

I will try to if issue occurred again.
Thanks a lot
carlo
Posts: 9
Joined: 14 Oct 2016 12:58

Re: RESOLVED Z-uno doesn't appear in serial ports

Post by carlo »

The rescue mode did not solve this issue for me. Rescue mode did indeed stop running sketch code but still no valid com port in arduino available. Well actually I get COM1 but when trying to upload I get a message that either the com port is not valid or board not present.
User avatar
PoltoS
Posts: 6184
Joined: 26 Jan 2011 19:36

Re: RESOLVED Z-uno doesn't appear in serial ports

Post by PoltoS »

could you please show our your verbose log and screen from Device Monitor in windows
carlo
Posts: 9
Joined: 14 Oct 2016 12:58

Re: RESOLVED Z-uno doesn't appear in serial ports

Post by carlo »

Below the content of the arduino message box when trying to upload sketch.
As mentioned, it will try to do so via COM1 (which is the only option I can choose from). My computer does not recognize the device when plugged in the USB port, also not after putting z-uno in rescue mode.

C:\Users\Gast\AppData\Roaming\Arduino15\packages\Z-Uno\tools\zuno_toolchain\00.08.10/zuno_toolchain/compiler.exe prog C:\Users\Gast\AppData\Local\Temp\build1385311564343462029.tmp/GEM2_0.cpp -d COM1 -fr EU --param sec=0 --param mcmd=0

Openning port ..............................
Openning port .............................. OK

Stoping the user code ..............................
Stoping the user code .............................. OK

Closing port ..............................
Closing port .............................. OK

Openning port ..............................
Openning port .............................. OK
Info:
(<type 'exceptions.IndexError'>, '<string>', 370)



**** **** **** **** **** *
* * * * * * * * * *
* * * * * * * * * *
**** *** *** * * *** *
* * * * * * * * *
**** * * * * **** * * *



Error 0 Unknown exception "list index out of range"
de geselecteerde seriële poort (the selected serial port)
bestaat niet of uw board is niet aangesloten. (does not exist or your board is not connected)
carlo
Posts: 9
Joined: 14 Oct 2016 12:58

Re: RESOLVED Z-uno doesn't appear in serial ports

Post by carlo »

Additional info: I am running windows 7. I installed the windows z-uno usb driver. I downloaded the sketch 'simple dimmer' example (which still works by the way) and since then the z-uno is not recognized anymore by my pc in any way, also not after putting in rescue mode. I tried several usb ports, I tried other pc, same result: not recognized as usb device. So I have not been able to download any other sketch since then.
p0lyg0n1
Posts: 193
Joined: 04 Aug 2016 07:14

Re: RESOLVED Z-uno doesn't appear in serial ports

Post by p0lyg0n1 »

Hi, wirex. Looks like problem is not in your USB. IDE opens a port normally, but It can't write the sketch data to memory. Can you send complete log of compiler/uploader? It located in C:\Users\Gast\AppData\Roaming\Arduino15\packages\Z-Uno\tools\zuno_toolchain\00.08.10/zuno_toolchain/. Look for *.log files.
Post Reply